4 sorters tapeter och deras fördelar

Oavsett om ni ska ta hjälp av en målare eller tapetserar själva finns det en del saker att fundera på innan ni sätter igång. Bara valet av tapet är en djungel av mönster, former, färger och tapetsorter. Fyra vanliga tapetsorter och deras egenskaper får ni läsa om här.

  • Easy up, en modern klassiker
  • Släta, enfärgade tapeter
  • Mönstrade tapeter
  • Fototapet

Easy up

Det finns en tapetsort som från början avskyddes av målare för att de var så enkla att använda att man trodde att kunderna skulle börja göra allt jobb själv utan städfirma stockholm. Det visade sig dock att den nya produkten sparade tid och gjorde livet enklare, för målarna. Med Easy up behöver du inget lim på tapeten utan rollar lim på väggen och sätter sen upp tapeten.

Easy up samma som non-woven

Ni kanske har hört talas om non-woven tapeter och vad man lätt kan missa är att det är samma sak som en Easy up. Non-woven är det tekniska namnet och Easy up är ett varumärke inom den produktkategorin hemstädning. hemstädning och städfirmor | med familjen

Släta och enfärgade tapeter

När man tänker på en tapet är det oftast sprudlande färger, stora blommor och spännande mönster man har i åtanke. Idag är det dock inte allt för ovanligt att målare får sätta upp en läcker fondtapet och tre enfärgade tapeter på de andra väggarna i rummet.

Varför sätta upp enfärgat?

Man kan då fråga sig varför man ska tapetsera med en färg istället för att måla de andra väggarna. Svaret är helt enkelt strukturen. Du får tapetkänsla på alla väggarna men samtidigt den känsla och det fokus på fondväggen du önskar. En stor fördel med enfärgade tapeter är att du slipper mönsterpassningen. Det gör jobbet enklare och sparar material.

Mönstertapeter

Den vanligaste varianten av tapeter är givetvis med intressanta mönster och krumelurer. Det kan vara allt från en cafékänsla i köket till rosa muffins i barnrummet och mörka snirkliga mönster som ger en lugn och atmosfär till sovrummet. Mönstrade tapeter finns både som Easy up och vanliga tapeter man limmar på.

Att tänka på med mönstertapeter

Frågar du en målare om vad de man ska sikta på kommer svaret antagligen bli att du får välja mönster först och sen titta på hur de ska sättas upp. Det som gör mönstrade tapeter lite speciella är att du måste mönsterpassa vådorna. Gör du inte det kommer mönstret bli skevt och intrycket förstörs. Mönsterpassningen gör också att spillet ökar och därmed behövs alltid lite extra material att jobba med.

Fototapet

En variant där intresset vuxit enormt de senaste åren är för fototapeter. Du väljer då ut en bild eller ett foto och beställer en tapet med motivet. Hela väggen blir då ditt valda motiv vilket gör att tapeten måste måttanpassas varje gång. Det här kostar givetvis en hel del men fördelen är att du får din egen unika tapet som verkligen lyfter stilen i rummet.

Bra att tänka på

Bor ni i ett nybyggt hus eller lägenhet ska du vänta minst två år innan du investerar i en fototapet. Anledningen är att huset kommer sätta sig vilket innebär att väggarna rör lite på sig i början. Sätter du upp tapeter för tidigt kan de spricka vilket skulle förstöra hela fototapeten. Har du inte kunskap? – Låt en målare göra jobbet!